Zeilen op de …..Nijl

Home Forums Reisverhalen Zeilen op de …..Nijl

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #736
  Gerhard Smid
  Deelnemer

  Zeilen op de ….. Nijl

  Een (pleeg)broer van mij is gebiologeerd door het oude Egypte. Toen hij 8 jaar was studeerde hij al op hiërogliefen. Later is Egyptologie gaan studeren. Hij weet heel veel van het schrift. Vanaf 1964 komt hij elk jaar wel een keer in Egypte, om daar te graven, andere onderzoekers te helpen etc. Tijdens zijn werk als uitgever, schreef hij ook nog een proefschrift over voorouderverering. Hij is nu bijna 80 en nog altijd actief als wetenschapper.

  Mijn grote wens was om eens met hem door Egypte te trekken langs de plekken waar hij opgravingen heeft gedaan. Dat gingen we doen! Hij organiseerde een gezelschap van 10 mensen. We waren een week in Luxor. Hij leidde ons langs tempels, tempelcomplexen, koningsgraven en musea  leidde. Hoogtepunt vond ik de graven van vaklieden die de koningsgraven versierden.  Hun eigen graven waren minsten zo mooi!!

  Graf van vaklieden

  De tweede week voeren we op een scheepje op de Nijl. Tegen de stroom op naar het zuiden met maar af en toe genoeg wind om onze twee latijnse zeilen te doen bollen. De sleepboot deed zijn werk. Het was heerlijk, een keer of twee per dag legden we aan om een tempel of opgraving te bezoeken. ’s Avonds presenteerde de kok elke keer weer een heerlijke maaltijd.

  kajuitjacht op de nijl

  Op een avond zaten we ook gezellig met een heel opgravingsteam aan boord. Een reusachtige Zweed, echt een Viking, moest nodig een scherf laten zien met een voor hem onbegrijpelijke inscriptie. Onze Rob kon hem goed helpen.

  Onze reis eindigde in Aswan met een geweldige tour op een Feluka, bestuurd door een drietal nubische jongens. Wat een geweldige zeilers waren dat: manoeuvreren op de stroom in de stroomversnelling met een wind die voortdurend uit een andere richting komt. En ook prima muzikanten!

  Feluka

  • Dit onderwerp is gewijzigd 5 jaren, 6 maanden geleden door Gerhard Smid.
1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.