Weerribben

Home Forums Reisverhalen Weerribben

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Gerhard Smid 4 jaren, 10 maanden geleden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #738

  Gerhard Smid
  Bijdrager

  Ik zeil meestal solo met mijn zeeschouwtje van 6,50 m lang. Heerlijk rustig. Deze zomer was het vaak pet weer, maar op een dag medio augustus leek het wel wat te worden. De Oranjesluis uit, zeilen gehesen, en het water leek rustig. Dus: met de wind in de rug naar Lelystad dat is leuker dan over de randmeren. Ik wisselde nog wel de botterfok voor een werkfok. Want het vorig jaar was die grote fok me op het Markermeer met fikse wind niet zo goed bevallen.

  Het ging hard. Ik word daar wel vrolijk van. Maar bij Lelystad bleek het meer een enorme klotsbak. Ik werd er niet goed van. Het schip zwenkte alle kanten op. Niet makkelijk om het hoofd koel te houden. Nu bracht mijn nieuwe motor uitkomst. In 2016 was ik ook daar in de buurt, en toen kwam ik met de oude 8 pk Renault Diesel nauwelijks vooruit. Nu ligt er een yanmar in met 15 PK, en die deed wat ie moet doen. Ik gaf gas totdat ik op de top van de golven kon surfen. Dat werkte.

  De volgende dag: nul wind. Dus tuffen. Langs de dijken de route naar de weerribben. Alle tijd om te wennen aan de nieuwe techniek. Langs Ramspol, Zwarte Meer, Vollenhove bezocht. En weer verder naar Blokzijl, wat ik heel erg mooi vind.

  Blokzijl

  Ik ben daarna in de Weerribben de eerste de beste sloot ingegaan met de mast gestreken. Bij Nederland ging het bijna mis, daar is het zo nauw! Daarna het park in, heel mooi en stil, dat doe ik nooit meer op de dieselmotor, je kunt dan de stilte niet horen.  Bij Ossenzijl ben ik weer omgekeerd, ik moest op huis aan omdat er een verbouwing zou beginnen. Op de Beulakerwijde kon ik nog een dag heerlijk zeilen, eindelijk. Het is daar heel mooi water met ook heel veel bruine zeilen. Ik keek nog even in Zwartsluis of ik Leo en Geesje zag; wel hun zijn boot maar niemand te bekennen.

  Deze keer ben ik via de randmeren teruggegaan, ik heb bijna alles kunnen zeilen, en daar doe ik het voor. Onderweg legde ik de boot nog aan de kant bij Elburg, wat is dat toch een mooi stadje.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.