Alle zes ontwerpen zijn ’nautisch onveilig’ RWS keurt Amsterdams plan voor brug over IJ af

De fietsbrug die Amsterdam voor ogen heeft over het IJ, is afgeketst door Rijkswaterstaat.Ⓒ RONALD BAKKER

Meerdere bronnen van De Telegraaf vertellen dat Amsterdamse ambtenaren ’lichtelijk in paniek’ zijn geraakt door de harde afwijzing van Rijkswaterstaat. De vaarwegbeheerder heeft juist op verzoek van de stad gekeken naar de plannen voor de Javabrug. Een woordvoerder van RWS bevestigt dat er recent een schrijven richting de Stopera is gegaan.

Alle varianten voldoen niet

„Rijkswaterstaat is van mening dat geen van de varianten van de Javabrug nautisch veilig zijn in te passen volgens de geldende kaders en richtlijnen”, aldus de zegsman van Rijkswaterstaat. „Ons bezwaar tegen de brug richt zich onder andere op het kruisend scheepvaartverkeer (scheiden beroepsvaart en recreatievaart) en het inpassen van wachtplaatsen voor schepen die moeten wachten tot de brug open gaat.”

Het is de zoveelste tegenslag in dit dossier voor de gemeente, die in elk geval één brug bij Java-eiland en mogelijk nog één bij het Stenen Hoofd wil aanleggen. Tunnels zouden ’sociaal onveilig’ zijn, luidt het argument. Maar Rijkswaterstaat vreest juist voor grote veiligheidsrisico’s voor de scheepvaart bij de komst van een brug over het drukbevaren IJ, zo blijkt nu de plannen zijn uitgewerkt.

Mont Ventoux

Eerder liet de minister van Verkeer en Waterstaat ook al weten niets te zien in een ’Mont Ventoux’-brug (minstens 11,35 meter hoog). Als die er uiteindelijk toch komt, moet die bediend worden door Rijkswaterstaat (de kosten komen voor rekening van de gemeente). De brug gaat meerdere keren per uur open, met lange wachttijden voor fietsers tot gevolg. De PTA, waar nu nog cruiseschepen aanmeren, moet ook worden verplaatst. Dat gaat honderden miljoenen kosten. De provincie en het Havenbedrijf, dat overigens wat water bij de wijn wilde doen en met mindere eisen akkoord wilde gaan, verzetten zich ook.

Woordvoerder Manon Koffijberg van wethouder Marieke van Doorninck weigert inhoudelijke vragen te beantwoorden.

Bedankt voor het lezen! Help mee onze site levendig te maken en geef uw reactie a.u.b?

Geef een reactie