Auteursarchief: Andre

Alle zes ontwerpen zijn ’nautisch onveilig’ RWS keurt Amsterdams plan voor brug over IJ af

De Telegraaf Door MIKE MULLER 06 nov. 2018 in BINNENLAND AMSTERDAM – Rijkswaterstaat heeft de plannen van de gemeente Amsterdam om een honderden miljoenen kostende brug over het IJ aan te leggen afgekeurd. Volgens Rijkswaterstaat zijn alle zes de varianten van de Javabrug die de hoofdstad aan de vaarwegbeheerder heeft voorgesteld voor de scheepvaart onveilig, zo is in een schrijven medegedeeld. De gepeperde brief is een klap in het gezicht van de hoofdstad, die kostte wat kost een fietsbrug over de drukke vaarweg wil aanleggen. De fietsbrug die Amsterdam voor ogen heeft over het IJ, is afgeketst door Rijkswaterstaat.Ⓒ RONALD BAKKER Meerdere bronnen van De Telegraaf vertellen dat Amsterdamse ambtenaren ’lichtelijk in paniek’ zijn geraakt door de harde afwijzing van Rijkswaterstaat. De vaarwegbeheerder heeft juist op verzoek van de stad gekeken naar de plannen voor de Javabrug. Een woordvoerder van RWS bevestigt dat er recent een schrijven richting de Stopera is gegaan. Alle varianten voldoen niet „Rijkswaterstaat is van mening dat geen van de varianten van de Javabrug nautisch veilig zijn in te passen volgens de geldende kaders en richtlijnen”, aldus de zegsman van Rijkswaterstaat. „Ons bezwaar tegen de brug richt zich onder andere op het kruisend scheepvaartverkeer (scheiden beroepsvaart en recreatievaart) en het inpassen van wachtplaatsen voor schepen die moeten wachten tot de brug open gaat.” Het is de zoveelste tegenslag in dit dossier voor de gemeente, die in elk geval één brug bij Java-eiland en mogelijk nog één bij het Stenen Hoofd wil aanleggen. Tunnels zouden ’sociaal onveilig’ zijn, luidt het argument. Maar Rijkswaterstaat vreest juist voor grote veiligheidsrisico’s voor de scheepvaart bij de komst van een brug over het drukbevaren IJ, zo blijkt nu de plannen zijn uitgewerkt. Mont Ventoux Eerder liet de minister van Verkeer en Waterstaat ook al weten niets te zien in een ’Mont Ventoux’-brug (minstens 11,35 meter hoog). Als die er uiteindelijk toch komt, moet die bediend worden door Rijkswaterstaat (de kosten komen voor rekening van de gemeente). De brug gaat meerdere keren per uur open, met lange wachttijden voor fietsers tot gevolg. De PTA, waar nu nog cruiseschepen aanmeren, moet ook worden verplaatst. Dat gaat honderden miljoenen kosten. De provincie en het Havenbedrijf, dat overigens wat water bij de wijn wilde doen en met mindere eisen akkoord wilde gaan, verzetten zich ook. Woordvoerder Manon Koffijberg van wethouder Marieke van Doorninck weigert inhoudelijke vragen te beantwoorden. (meer…)

Parkeren…

Er zijn parkeervergunningen beschikbaar voor degenen die havendienst hebben en/of andere werkzaamheden dienen te verrichten in onze jachthaven.  Heb je een parkeerplek nodig op het parkeerterrein voor Aeolus neem dan schriftelijk contact op met onze penningmeester (bij voorkeur via Whatsapp of anders per email , zie ook onze ledenlijst voor tel. nr en emailadres op het ledengedeelte van deze site). We hebben enkel plek in de Vogelbuurt! (dus niet aan de Motorkade!). Zie ook het kaartje. Voor de klusdag zijn zeer beperkt parkeervergunningen beschikbaar. Heb je voor de klusdag een vergunning nodig, bijvoorbeeld omdat je voor de vereniging  moet rijden, of ben je slecht ter been vraag dan aan Henk de Hoog of Louis Klotz of er ruimte is. De penningmeester wijst de vergunningen niet toe op werkdagen en  bij evenementen. Later komt meer informatie op het ledengedeelte. (meer…)